8ste Week van de invasieve exoten
Vrijdag 16 tot en met zondag 25 juni 2023

Online lezing ‘Schimmels van ver weg: exoten zijn dichterbij dan u denkt’

Gedurende de hele week kun je de online lezing ‘Schimmels van ver weg: exoten zijn dichterbij dan u denkt’ beluisteren.

Datum: Vrijdag 17 juni t/m Zondag 26 juni 2022

Locatie: Online via deze link

Organisatie: Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV)

Schimmels van ver weg: exoten zijn dichterbij dan u denkt

Exoten zijn planten, dieren of schimmels die hier van nature niet thuishoren, maar door menselijke activiteiten hier terecht zijn gekomen. Vooral bij schimmels is vaak lastig vast te stellen of het een exoot is. Toch zijn er diverse exotische schimmels in ons land. Soorten die zich ongeremd verbreiden worden invasieve exoten genoemd. Deze kunnen grote schade aanrichten in de natuur, in het stedelijk groen, in tuinen en op kwekerijen. Maar er zijn ook exotische schimmels die voor zover bekend geen schade aanrichten. Soms zijn ze zelfs heel mooi en dan is het leuk als je er een vindt.

 

 

 

 

 

 

Bijschrift: Oranje poriezwam (Favolaschia calocera), invasieve exoot in Nieuw-Zeeland, sinds 2020 in Nederland (foto Bernard Spragg, public domain, via Wikimedia Commons)

De lezing is online beschikbaar en kunt u op uw eigen tijd bekijken. Kees van Vliet gaat dieper in op wat exoten zijn en welke exotische schimmels we in Nederland kennen. Er zijn invasieve soorten bij die gevreesd zijn omdat ze een ernstige ziekte veroorzaken in bomen, zoals de essentaksterfte. Andere soorten leiden jarenlang een onopvallend bestaan, maar kunnen bij gunstige omstandigheden de kop opsteken en tot problemen leiden. De roetschorsziekte is hiervan een voorbeeld. Ook zijn er soorten die alleen gedijen in situaties die door de mens zijn geschapen, bijvoorbeeld door de invoer van uitheemse planten zoals bamboe. Veel exoten veroorzaken (nog) geen zichtbare problemen, zoals de fraaie Favolaschia calocera. Maar we moeten alert zijn voor ecologische effecten die op termijn kunnen optreden. Het netwerk van vrijwillige waarnemers van de NMV en de andere soortenorganisaties is daarbij onmisbaar.

Meer informatie
De online lezing wordt kosteloos aangeboden door de Nederlandse Mycologische Vereniging, ook niet-leden zijn welkom. Speciale voorkennis is niet nodig. U kunt de presentatie bekijken via de link https://drive.google.com/file/d/1wuaqAUo94j9d2jZbwYXe6qeve4WRvPpV/view?usp=sharing. Na afloop van de Week van de Invasieve Exoten blijft de lezing beschikbaar op de downloadpagina van de Nederlandse Mycologische vereniging.