19 juni 2017 – Speuren naar de Kleine waterteunisbloem op het eiland Tiengemeten

Maandag 19 juni 2017

10.00 – 16.10 uur

Vertrek om 10.00 uur  met de pont vanaf de aanlegsteiger bij de Hoeksche vaart, Nieuwendijk 1 in Zuid-Beijerland.

Natuurmonumenten

Tiengemeten
Tiengemeten is een natuureiland in het Haringvliet, in beheer bij Natuurmonumenten. Voor meer informatie en een filmpje over dit bijzondere eiland:  https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/tiengemeten/over-dit-natuurgebied

Kleine waterteunisbloem
De natuurlijke vegetatie op Tiengemeten dreigt overwoekerd te worden door een invasieve exoot: de Kleine waterteunisbloem. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en werd hier verkocht als vijverplant. Inmiddels staat deze plant op de lijst van 37 exotische soorten die in de hele Europese Unie aangepakt moeten worden. Hierover gaat het startsymposium op 16 juni.

Verwijdering
Al een aantal jaren geleden is Natuurmonumenten begonnen met de verwijdering van dit woekerende plantje, zie deze uitzending van Vroege Vogels:  https://vroegevogels.vara.nl/nieuws/tiengemeten-tegen-de-waterteunisbloem

Monitoring
Op maandag 19 juni kunt u mee op zoek gaan, om te kijken of er nog exemplaren van de Kleine waterteunisbloem op Tiengemeten staan.
Het eiland is 7 kilometer lang en 2 kilometer breed. Er gaan drie mensen mee vanuit Natuurmonumenten, en er kunnen drie deelnemers mee.
Vanuit Natuurmomenten wordt een exemplaar van het plantje meegenomen om te laten zien hoe je het kan herkennen. Ook wordt er uitleg geven over de verspreiding en aanpak van de Kleine waterteunisbloem op Tiengemeten.

Kleding, eten en drinken, conditie
Trek in ieder geval laarzen en een lange broek aan, en afhankelijk van het weer een regenpak, of beschermende kleding tegen de zon (pet, bloesje met lange mouwen) en zonnebrand.
Kleren kunnen vies worden (dus geen mooie kleding dragen) en eten en drinken gebeurt in het veld (zelf meenemen!).
We lopen de hele dag door gedeeltelijk zware natte klei, dus een goede basisconditie is wel aan te bevelen.

Vooraf aanmelden is verplicht
Stuur daartoe een mail aan Esther Dijkstra. Haar mailadres is  esther (@) estrelas (.) nl.  Vermeld daarbij of u al dan niet vaker wil komen helpen met de aanpak van de Kleine waterteunisbloem op Tiengemeten. Bij meer dan 3 aanmeldingen gaat de voorkeur uit naar mensen die vaker willen komen. Op de dag zelf kunt u naar Esther bellen op 06 24912102.