Gastles op Minkemacollege: geen exoot in de sloot

minkema_gastlesRuim 25 leerlingen van 5 VWO van het Minkemacollege in Woerden kregen tijdens het vak biologie een gastles over exotische waterplanten. Aanleiding is de bestrijding van de waterexoot ongelijkbladig vederkruid in de wijk Snel en Polanen in Woerden.

Melden via app

Na een korte uitleg van Herman van Rooijen van het waterschap gaan de leerlingen in groepjes aan de slag. Eerst downloaden ze de app iWaterplant. Via deze app kunnen ze exotische waterplanten melden. Wethouder Tymon de Weger van Woerden en hoogheemraad Bernard de Jong van het waterschap sluiten aan bij een groepje. Aan de hand van zoekkaarten determineren ze de verschillende waterplanten die in een speciekuip zitten. De opdracht is om de exoten eruit te vissen en in een emmer te gooien. Ze horen niet in het water thuis. Via de app iWaterplant melden ze hun ‘vangst’. In de app staan voorbeeld foto’s van exotische waterplanten. Na melding krijgen ze een berichtje terug of het wel of niet een exoot is. Melding is belangrijk om vroegtijdig actie te kunnen ondernemen. De bestrijding van exoten kost namelijk veel geld.

Exoten horen in groene container

Vervolgens beoordeelt Van Rooijen of de leerlingen de juiste exoten uit het water hebben gehaald. Ze gooien de exoten in de groene container, samen met wethouder De Weger. Daar horen ze thuis en niet in de sloot, want het ongelijkbladig vederkruid is geen inheemse waterplant. Door klimaatverandering kreeg het vederkruid de kans om zich hier goed te vestigen, met alle negatieve gevolgen van dien. Het plantje is te koop bij tuincentra en is door inwoners (vaak onbewust van de gevaren hiervan) uitgezet in sloten. Daarom de oproep van de wethouder om exotische waterplanten niet in de sloot te gooien, maar in de groene container!

Onthullen peilschaal

Eerder hebben de leerlingen al een gastles gehad van het waterschap over de taak droge voeten. Het ongelijkbladig vederkruid blokkeert de aan- en afvoer van het water, neemt bij het afsterven zuurstof uit het water, stinkt bij het rottingsproces en verdrijft inheemse waterplanten. Zonder ingrijpen neemt de kans op wateroverlast toe. Om ook hiermee een relatie te leggen, onthult hoogheemraad De Jong een peilschaal in de vijver van het Minkemacollege.