Nieuws 2017

Nieuws over (de Week van de) Invasieve Exoten 2017

Omroep Flevoland reportage ‘Scholieren maken grondboor tegen reuzenberenklauw’

Interview over de Week van de Invasieve Exoten bij Open Huis op NPO Radio 5

Rechtszaak WOB Tijgermug interview NOS Radio 1 Journaal

Om terug te luisteren: interview van 22 juni met Radio 1 Journaal over rechtszaak WOB Tijgermug; vanaf 50:52

Radio 1 reportage Cabomba woekert in Loosdrechtse Plassen

Uitzending van Stadsmormels over de Halsbandparkiet gemist of wil je de aflevering nog een keer zien?

Klik hierboven om de uitzending van Stadsmormels over de Halsbandparkiet te bekijken.

Diverse Brabantse activiteiten tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. U kunt mee op excursie bij Den Bosch, Veghel en Sint-Oedenrode.
Lees meer

Reuzenbalsemien trekken bij Biddinghuizen tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. In Biddinghuizen kunt u Landschapsbeheer Flevoland meehelpen met het verwijderen van de Reuzenbalsemien.
Lees meer

Rondleiding en informatiekraam in stad Groningen tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. In de stad Groningen kunt u een speciale rondleiding krijgen in het natuurmuseum van Klaas Nanninga en een informatiekraam bezoeken op een festival.
Lees meer

Diversen Noord-Hollandse activiteiten tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. U kunt mee op excursie op Texel, er is een natuurwerkdag en een demonstratie van de innovatieve ‘Berenklauwboor’ in Haarlem, een lezing in Alkmaar en een informatiekraam en een rechtszitting over de tijgermug in Amsterdam.
Lees meer

Quiz bij Natuurdiorama Holterberg tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. In Natuurdiorama Holterberg kun je middels een quiz op zoek naar de exoten.
Lees meer

Diversen Utrechtse activiteiten tijdens de Week van de Invasieve Exote

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. Ook in Utrecht, Amersfoort en Soest zijn er activiteiten: het startsymposium, een stadswandeling (inclusief demonstratie van een gifvrije methode voor bestrijding van de Japanse duizendknoop) en een natuurexcursie.
Lees meer

Watertheater en speurtocht in Zuid-Holland tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. U kunt een watertheatervoorstelling meemaken in Leiden en mee op zoek gaan naar een exotisch moerasplantje op het eiland Tiengemeten.
Lees meer

Berenklauwboor bestrijdt woekerende exoot

In samenwerking met de gemeente Zeewolde en Technasium-leerlingen uit klas 2 van RSG Slingerbos/Levant uit Harderwijk heeft Landschapsbeheer Flevoland een stuk gereedschap ontwikkeld dat de wortels van de reuzenberenklauw kan aanpakken. Een uitkomst bij de arbeidsintensieve bestrijding van deze woekerde plant.
Lees meer

Hoogleraar verricht aftrap exotenweek met 25 activiteiten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n 25 publieksactiviteiten rond uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. De start van de week wordt gemarkeerd met een symposium waarbij de pas benoemde en allereerste hoogleraar invasiebiologie Rob Leuven een inleiding zal geven.
Lees meer

IVN thema-avond: invasieve exoten

In het kader van de week van de invasieve exoten organiseert IVN Oost-Achterhoek op woensdag 21 juni 2017 de thema-avond: invasieve exoten.

Plaats: in de Zonnebrinkkerk te Winterswijk (Zonnebrink 61 7101NB Winterswijk).
Begintijd: 20:00 – 22:00 uur
Toegangsprijs incl. één consumptie: € 5,00 – leden/donateurs € 3 ,00.

Exoten zijn planten en dieren die hier in Nederland niet van nature voorkomen. Zij zijn óf op eigen kracht óf, onbedoeld, door reizigers hierheen gebracht en hebben zich hier definitief gevestigd.
Lees meer

Burgerinitiatief biedt rapport aan over proefprojecten Cabombabestrijding

Het Burgerinitiatief Cabombabestrijding Wijdemeren overhandigt tijdens de Week van de Invasieve Exoten een rapport aan gedeputeerde Cees Loggen van provincie Noord-Holland. Het rapport bevat de evaluatie de proeven die in 2016 zijn uitgevoerd met de verwijdering van het exotische woekerende waterplantje Cabomba uit de plassen rond Loosdrecht.
Lees meer

Vreemdelingen in de natuur

Natuurvereniging IVN afdeling Veghel gaat op zoek naar exoten in de Aa-broeken.

Het is bedenkelijk als in de natuur exotische planten of dieren voorkomen, vooral als dit een invasie wordt. In de Nederlandse natuur zijn aardig wat exoten te vinden. Sommige zijn pas nieuw en anderen zijn honderden jaren geleden al in ons land terecht gekomen. Sommige soorten zijn een verrijking en anderen weer een plaag. De Reuzenberenklauw, Muskusrat en het Aziatisch lieveheersbeestje zou men nu liever kwijt dan rijk zijn, terwijl de Fazant zo vertrouwd is dat menigeen hem als een inheemse soort beschouwt.
Lees meer

Veldgids Exoten voor slechts € 5,- (ipv € 19,95)

Gedurende de Week van de Invasieve Exoten is de Veldgids Exoten bij een aantal activiteiten verkrijgbaar voor slechts € 5,- (ipv € 19,95).
Het betreft het Startsymposium, het Open Weekend bij de Botanische tuin Zuidas (17 en 18 juni), de lezing bij IVN Nijkerk (20 juni), de lezing bij IVN in Winterswijk (21 juni) en de rechtszitting bij Rechtbank Amsterdam (22 juni).
LET OP: deze korting geldt ALLEEN voor deelnemers aan bovengenoemde activiteiten. Bij bestelling via de KNNV Uitgeverij geldt de normale prijs.
Lees meer

 

TV-Uitzending Stadsmormels over exotische parkieten

Op zaterdagavond 17 juni rond 22.00 uur en zondagochtend 18 juni rond 09.00 uur is de enige aflevering te zien die geheel gewijd is aan invasieve exoten, met name de Halsbandparkiet en de Grote Alexanderparkiet.
De uitzending is te zien op NPO1
Lees meer

 

Reportage Reuzenberenklauw Een Vandaag 21 april 2017

Reportage invasieve exoten Nieuwsuur 20 april 2017

Reportage invasieve exoten De Kennis van Nu 20 april 2017

In juni extra aandacht voor riskante exotische planten en dieren

Wegens het succes van de eerste editie, is er vanaf vrijdag 16 juni opnieuw een Week van de Invasieve Exoten. Tot  zondag 25 juni zijn er diverse publieksactiviteiten rond  uitheemse planten, dieren en micro-organismen die door menselijk toedoen in Nederland zijn terechtgekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. De week gaat van start met een symposium waarbij de pas benoemde en allereerste hoogleraar invasiebiologie Rob Leuven een inleiding zal geven. In de dagen daarna staan al diverse lezingen, excursies en andere activiteiten gepland, maar nieuwe initiatieven zijn nog steeds zeer welkom.
Lees meer