Veldgids Exoten voor slechts € 5,- (ipv € 19,95)

Gedurende de Week van de Invasieve Exoten is de Veldgids Exoten bij een aantal activiteiten verkrijgbaar voor slechts € 5,- (ipv € 19,95).
Het betreft het Startsymposium, het Open Weekend bij de Botanische tuin Zuidas (17 en 18 juni), de lezing bij IVN Nijkerk (20 juni), de lezing bij IVN in Winterswijk (21 juni) en de rechtszitting bij Rechtbank Amsterdam (22 juni).

LET OP: deze korting geldt ALLEEN voor deelnemers aan bovengenoemde activiteiten. Bij bestelling via de KNNV Uitgeverij geldt de normale prijs.

RECENSIES VAN DE VELDGIDS EXOTEN

Recensie door Fred de Vries – schrijver van een aantal boeken over psychologie en biologie:

Exoten zijn ‘hot’ in Nederland en België. De laatste paar jaar wordt in de wetenschap en media steeds meer aandacht besteed aan de nadelige gevolgen van exotische dieren, planten en ziekteverwekkers als virussen, parasieten en schimmels voor onze vaderlandse flora en fauna.

Exoten verdringen niet alleen de inheemse soorten, waardoor onze natuur verarmt, maar ze kunnen ook grote economische schade toebrengen. Denk maar eens aan de uit Amerika afkomstige Coloradokever. Ook uw en mijn gezondheid kan ernstig in gevaar komen doordat muskieten als de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rotspoelmug of de Gelekoortsmug zich hier weten te vestigen. Dat deze muggen ziekten als dengue, chikungunya of gele koorts kunnen overbrengen weet men sinds het najaar van 2013 maar al te goed. Sinds de eerste besmetting met chikungunya in het Caraïbisch gebied is waargenomen, heeft de ziekte zich snel verspreid. Het West Nile Virus teistert Noord-Amerika ook al een aantal jaren. Van die exotische muskietensoorten wordt nog steeds gedacht dat ze in het koele Nederlandse klimaat niet kunnen overwinteren, maar de wetenschap wordt door exoten wel vaker op het verkeerde been gezet.

De ‘Veldgids Exoten’ behandelt ruim 150 verschillende soorten. Wie een helder beeld wil krijgen van exoten moet er ook helder over kunnen schrijven. Dat is in ‘Veldgids Exoten’ goed gelukt. Per soort wordt precies duidelijk gemaakt hoe ze in ons land terecht zijn gekomen, welke impact ze hebben en welke beheersmaatregelen nodig zijn om de schade te beperken.

Wil je met een boek in de hand op jacht naar exoten dan is de ‘Veldgids Exoten’ een onmisbare handlanger.

Recensie door Hans Peeters – oud-natuurcolumnist De Telegraaf

In de loop der jaren is Nederland bevolkt door een fiks aantal exoten, zowel planten als dieren. Soms bewust en in andere gevallen totaal onbewust. Bijvoorbeeld wasberen die vanuit Duitsland op eigen kracht het oosten van ons land bereikten. Er zijn nog geen aanwijzingen voor voortplanting, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Of Japanse oesters die bewust in de Oosterschelde werden ingevoerd, omdat het niet goed ging met de kweek van de platte Zeeuwse oester. Japanse oesters vormen inmiddels op een aantal plaatsen steenharde en scherpe riffen, terwijl de scheldieren voor waadvogels niet te openen zijn. Waterhyacinten, watersla en moeraslantaarn, allemaal tot de verbeelding sprekende waterplanten, die dankzij de recente tuinvijverhype in de Nederlandse natuur terecht kwamen. Sommige van die exoten komen al zo lang in de Lage Landen voor – zoals de fazant en konijn – dat we ons hier nauwelijks van bewust zijn. Voor de een is een exoot een lust en voor de ander een last; de halsbandparkiet bijvoorbeeld.
In de Veldgids Exoten van KNNV Uitgeverij worden 150 ‘exotische’ planten en dieren in beeld gebracht. Het boek beschrijft de herkomst, wanneer in Nederland verschenen, eventuele overlast en de toekomstverwachting. Voor biologen en beheerders een handig naslagwerk. Voor gewone natuurliefhebbers een super interessante en kleurrijke gids om in te lezen.