9de Week van de invasieve exoten
Vrijdag 21 tot en met zondag 30 juni 2024

Reuzenberenklauw bij de wortel aanpakken

Landschapsbeheer Flevoland en de grondborenspecialist Eijkelkamp Soil & Water lanceren tijdens de Week van de Invasieve Exoten de vernieuwde reuzenberenklauwboor. Na uitgebreid testen en proefdraaien neemt Eijkelkamp Soil & Water de boor nu officieel in productie. Via www.eijkelkamp.com kan er ingetekend worden op dit bijzondere gereedschap.

Trots op een verbeterd stuk gereedschap voor vrijwilligers
De makers zijn blij met de lancering van de vernieuwde boor. Projectleider Lodewijk van Kemenade vertelt: “Landschapsbeheer Flevoland ontwikkelde samen met de gemeente Zeewolde en de RSG Slingerbos/ Levant het eerste prototype van de reuzenberenkauwboor. Het is een mooi compliment voor de leerlingen dat de boor nu officieel in productie is genomen door Eijkelkamp Soil & Water. De boor is een belangrijke stap in de bestrijding van de reuzenberenklauw. Bestrijding is belangrijk, het gaat immers om een invasieve exoot die schadelijk is voor onze inheemse natuur”. Landschapsbeheer Flevoland geeft, op aanvraag, informatie over hoe je deze lastige plant het beste kunt bestrijden. Ook Erik Schrier van Eijkelkamp Soil & Water is trots: ‘de reuzenberenklauwboor verwijdert op ergonomische en effectieve wijze de wortels van de reuzenberenklauw, waardoor de plant niet meer opnieuw uitgroeit.’

Dankzij vrijwilligers wordt lastige plant teruggedrongen
Om de biodiversiteit te beschermen, bestrijdt Landschapsbeheer Flevoland met vrijwilligers deze vervelende plant. Projectleider Lodewijk: ‘Exoten bestrijden met vrijwilligers werkt écht. Ik ken gebieden waar de reuzenberenklauw bijna weg is dankzij de volhardende inzet van vrijwilligers. De reuzenberenklauwboor is hier een prachtig hulpmiddel voor.’

Gerenommeerde fabrikant van grondboren
De firma Eijkelkamp Soil & Water is een gerenommeerde fabrikant van gespecialiseerde grondboren. In de vakwereld is Eijkelkamp Soil & Water een begrip als producent en leverancier van monstername- en analyse apparatuur voor bodem- en wateronderzoek.

Week van de Invasieve Exoten
Planten of dieren die ‘ontsnappen’ en zich vestigen in onze natuur, kunnen veel schade opleveren voor onze inheemse flora en fauna. Voorlichting over invasieve exoten is belangrijk. Daarom is de Week van de Invasieve Exoten in het leven geroepen. Van vrijdag 21 juni tot zondag 30 juni zijn er leuke activiteiten rondom het thema invasieve exoten. Ook Landschapsbeheer Flevoland organiseert meerdere activiteiten waarbij vrijwilligers de handen uit de mouwen steken. Kijk voor activiteiten op weekvandeinvasieveexoten.nl of op landschapsbeheerflevoland.nl/agenda.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Lodewijk van Kemenade via 0320-294939